Moja zgodba

Pri 21 letih, ko sem ravno zaključevala študij računalništva in dobila svojo prvo službo, me je doletela diagnoza neozdravljive bolezni, ki mi je za vedno spremenila življenje. Ob delu sem zato neumorno proučevala prehrano in odkrila sem neverjetne stvari. Kar sem odkrila je bilo tako zelo pomembno, da sem pri 27. letih pustila službo programerja in se popolnoma posvetila hrani. Danes izobražujem ljudi o pomenu polnovredne rastlinske prehrane in ustvarjam recepte, ki so otročje lahki, noro dobri in smešno poceni.

Leta 2012 sem močno zbolela. Zdravniki so mi diagnosticirali avtoimuno bolezen prebavil – Crohnovo bolezen. Ker je bolezen neozdravljiva in roko na srce, zelo neprijetna, sem bila pripravljena poskusiti karkoli. S pomočjo spleta sem našla zgodbe ljudi, ki so bolezen zatrli z rastlinsko prehrano. Poskusila sem, izgubiti nisem imela kaj. Prehranski načrt, ki sem ga dobila po odpustu iz bolnice, je močno omejeval sadje in zelenjavo, temeljil je na mesu in mlečnih izdelkih. Bilo me je precej strah…

Dodaten pogum in upanje so mi vlivale besede zdravnika, na katerega sem slučajno naletela v bolnišnici. Svetoval mi je, naj čim prej opustim meso in uredim svojo prehrano, saj je ta kriva za mojo bolezen. In res, takoj, ko sem iz svoje prehrane izključila meso in mlečne izdelke ter povečala vnos sadja in zelenjave, sem opazila znatne spremembe. Moja prebava se je uredila in počutila sem se bolje… Tako se je začelo.

Zanimalo me je več, začela sem raziskovati. Po izobrazbi sem diplomirana inženirka računalništva in informatike, zato zelo spretno uporabljam splet ter druga računalniška orodja. Informacijam, ki sem jih našla na spletu in v knjigah nisem kar slepo verjela, vse sem preverjala in logično analizirala. Iskala sem gola dejstva, stran od ekonomskih interesov in propagande. Odkrila sem neverjetne stvari…

Odkrila sem, kako kruta je prehrambena industrija do živali, kako uničujoča do narave in zakaj je v resnici odgovorna za večino zdravstvenih težav, ki pestijo sodobnega človeka. Pred tem sem mislila, da prehrana vpliva na naše zdravje, ampak da je veliko odvisno od naše “sreče” oziroma genetike. Danes vem, da je ravno obratno. Skoraj vse je odvisno od naše prehrane, vloga “sreče” ali genetike je zanemarljiva. Dedujemo pa predvsem navade in recepte.

Prehrana je zdravje in to sem izkusila na lastni koži. V zadnjih desetih letih več nisem imela nobenega simptoma Crohnove bolezni. Moje črevesje so večkrat pregledali tudi zdravniki, ki so potrdili, da o bolezni ni več nobene sledi. V zadnjih letih sem izgubila še več kot 10 odvečnih kilogramov in normalizirala svoj “dedno” povišan pritisk. Danes imam idealno telesno težo in idealen krvni tlak. Vse to pa sem storila brez odpovedovanja, brez stradanja in brez rigorozne telovadbe. Kar tako – “mimogrede”.

Sliši se enostavno, a v resnici temu ni bilo tako. Dolga leta sem se oklepala mlečnih izdelkov, odvisnost je bila zelo močna. Spoznanje, kako mlečna industrija v resnici deluje in kakšen vpliv ima mleko na človeško telo, je name naredilo nepopravljiv vtis. Vendar še vedno nisem razumela vpliva procesirane hrane, mlečne izdelke sem zamenjala z veganskim nadomestki, uporabljala sem veliko olja. Vedno sem hrepenela po nečem več in na zdravo hrano gledala kot na “odpovedovanje”. Vse dokler nisem odkrila polnovredne rastlinske prehrane, jo zares razumela in pričela ustvarjati svoje recepte.

Od takrat v hrani uživam tako, kot še nikoli doslej. Brez potrebe po kakršnih koli nadomestkih, brez potrebe po “goljufanju”. Ustvariti znam jedi, ki zadostijo vsem mojim potrebam. Jedi, ki podpirajo moje zdravje in zadovoljijo moje čute. Našla sem pomembno ravnovesje, ki se mi zdi ključno pri vzdrževanju takšne prehrane na dolgi rok. Na svojo prehrano ne gledam več kot na “dieto”, to je prehrana, ki jo bom z veseljem vzdrževala do konca svojega življenja.

Polnovredna rastlinska prehrana je lahko otročje lahka, noro dobra in smešno poceni. Potrebujete le nekoga, ki ima izkušnje. Zato sem tukaj jaz. Že enostavni obroki naših dedkov in babic so zelo pogosto bili rastlinski. Krompir, zeljnata solata in fižol. Tak obrok je brez dvoma celovit in nasiten, prav ničesar mu ni treba dodajati. A vendar ljudje zelo radi uživamo v hrani… Zato z vami delim svoje najboljše recepte in zato sem ustvarila Žanino polnovredno rastlinsko kuhinjo, inovativno kuharico na karticah. Kuharica vsebuje vse moje najljubše recepte, ki sem jih ustvarila na svoji poti do zdravja in dobrega počutja.

Si želiš znati pripraviti okusne in zdrave obroke izključno iz rastlin?

Ob vpisu na moj seznam prejmeš mojo novo e-knjigo: Formula za pripravo popolnega recepta.

Z vpisom na moj seznam se strinjaš, da te občasno obvestim o svojih novih receptih in o drugih novostih. Obljubim, da takšne pošte ne bo veliko. Če ti moja sporočila ne bodo všeč, se lahko kadarkoli odjaviš.

V brezplačni e-knjigi s tabo delim svojo skrivnost – formulo za popoln recept. V e-knjigi najdeš tudi 4 brezplačne recepte iz moje kuharice!